Spoorbogen in Google Earth

Waar komen die spoorbogen dan precies, vraagt eigenlijk iedereen in Bathmen en omgeving zich af. Nou, hier... eh, ongeveer, zegt ProRail.

GE spoorbogenProRail is onduidelijk. De BVB helpt u wél een stukje verder. Om de loop van de nieuw aan te leggen spoorbogen te bekijken in Google Earth zijn de volgende twee bestandjes voor de BVB gemaakt:

   LangeBoog.kmz

   LangelangeBoog.kmz

Downloaden: klik op de bestandsnaam hierboven; kies dan voor Opslaan als.

Sla het bestand op in een map op de vaste schijf. Dubbelkik vervolgens op de naam van dit zip-bestand waardoor de inhoud zichtbaar wordt: het kmz-bestand voor Google Earth. Dubbelklik dan op de naam van dit  kmz-bestand, waardoor Google Earth automatisch start en de spoorboog getoond wordt. U kunt nu inzoomen op het tracé.

U kunt ook het zip-bestand eerst uitpakken (unzip), en daarna op de naam van het .kmz-bestand dubbelklikken.

Dit werkt uiteraard alleen als Google Earth op uw pc is geïnstalleerd. Als dat nog niet het geval is, vindt u hier informatie over het installeren van dit gratis programma.

Beide bestanden kunt u achtereenvolgens op dezelfde manier downloaden en starten.

Bij het afsluiten van Google Earth wordt gevraagd of u de nieuwe items wilt opslaan. Kies hier voor Opslaan. U kunt de spoortracés dan ook een volgende keer in Google Earth raadplegen.

De bestaande spoorwegen kunnen in Google Earth getoond worden (als zwarte lijnen). Ga hiervoor naar 'Lagen' (linksonder) en klik het kruisje voor Meer. Klik daarna op het kruisje voor Vervoer, en vink dan Spoorweg aan.

Waarschuwing: De getekende route is op basis van de beste nu bekende gegevens. Maar niets is nog zeker, volgens ProRail. Wat er inmiddels op de tekentafels van ProRail klaarligt (ProRail is al vier jaar bezig deze plannen te maken!), maar niet openbaar wordt gemaakt, is natuurlijk de vraag.