Politiek zegt 'Nee' tegen spoorboog

De (kandidaat-) Tweede Kamerleden op de debatavond in Bathmen waren eensgezind : "onaanvaardbaar" zijn de plannen van de rijksoverheid om vlaklangs het dorp een spoorboog voor het goederenvervoer aan te leggen. Opmerkelijk genoeg kwam de kwalificatie "onaanvaardbaar" uit de mond van VVD-Kamerlid Johan Houwers, terwijl de VVD-fractie tot nog toe achter de plannen van minister Schultz van Haegen stond. Met  daarnaast ook het CDA nu in het kamp van de tegenstanders, heeft het spoorboogplan zijn beste tijd gehad.

 

Debatavond TK-leden3De naar Bathmen afgereisde Kamerleden en kandidaat-Kamerleden achter de forumtafel

 

V.l.n.r.: Huri Sahin (GL), Norbert Klein (50+), Farshad Bashir (SP), Arie Slob (CU), Bart Vink (D66), Eddy van Hijum (CDA), Roos Vermeij (PvdA), Johan Houwers (VVD)

 

 

De BVB organiseerde op 27 augustus - aan de vooravond van Tweede-Kamerverkiezingen - een debat over het spoor met landelijke politici.

CDA-fractiespecialist op spoorgebied Eddy van Hijum zei dat hij nu 'om' is, op grond van de recente informatie van onder meer het ministerie van I&M en van de geluiden uit Bathmen. "Geen spoorboog om Bathmen" twitterde hij voor alle duidelijkheid direct na afloop van het debat de wereld in. PvdA, SP, GroenLinks en 50+ hadden zich al eerder ferme tegenstanders getoond. Van D66 - dat in 2010 samen met de regeringspartijen een motie om de spoorbogen te schrappen tegenhield - had fractiewoordvoerder Kees Verhoeven op het laatste moment zijn komst naar Bathmen afgemeld; zijn vervanger Bart Vink kon zich, na eerst wat slagen om de arm, uiteindelijk ook wel in de conclusie vinden. Daarmee tekende zich een enorme Kamermeerderheid af tegen de spoorboogplannen.

Joop BlaauwDebatleider Joop Blaauw vroeg het voor de zekerheid twee keer: u hebt hier allen verklaard dat er geen spoorboog bij Bathmen moet komen? Instemmend geknik vanachter de forumtafel. Spreekt u voor uzelf of voor uw fractie? Wat ik hier zeg is het fractiestandpunt, verklaarden zowel Van Hijum als Houwers. Nadat aanvankelijk de zaal sceptisch had gereageerd op de woorden van CDA-er Van Hijum, dat er op grond van de huidige inzichten "geen nut en noodzaak" was voor een spoorboog, en dat de pl