Artikelen

MER over spoorgoederenvervoer verschenen

Eind mei is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu het MilieuEffectRapport (MER) gepubliceerd, waarin de gevolgen van de aanleg van spoorbogen vlaklangs Bathmen zijn beschreven. Het MER-onderzoek is in opdracht van het ministerie uitgevoerd door ProRail, dat graag (veel) meer goederentreinen wil laten rijden. Deelonderzoeken zijn uitgevoerd door ingenieursbureau Movares. De kritiek op het MER is niet mals.

MER voorkantKritiek is inmiddels van alle kanten gekomen. "Tot de grond toe afgebrand", stelde een op dit gebied deskundige. Dat de Commissie voor de m.e.r., die tot taak heeft om dergelijke rapporten te beoordelen, ook een tamelijk afwijzend advies over dit MER heeft uitgebracht, spreekt boekdelen. Als de Commissie zo reageert, is er vrijwel altijd sprake van tunnelvisie bij de opstellers van het MER, stelt een ingewijde. Spoortunnelvisie in dit geval. Lees over de kritiek hier meer.

Het complete MER (een hoofdrapport van 178 pagina's en talloze bijlagen van in totaal vele honderden pagina's) ligt ter inzage op 49 steden en dorpen in de omgeving, in bibliotheken en bij gemeentehuizen, maar niet in Bathmen, dat nota bene het zwaarst getroffen kan worden als de plannen worden doorgezet. De documenten staan ook op een website van het ministerie van I&M (hier). Op de informatieavonden van het ministerie en ProRail wordt ook een zeer beknopte, en zeker niet onomstreden samenvatting uitgedeeld (16 pagina's), die nu ook online is te vinden.


De exacte plannen voor Bathmen zijn moeilijk te vinden in het informatiemateriaal van het ministerie. Maar wij hebben ze op deze website gezet. U kunt de plankaarten hier bekijken en ook afdrukken om aan anderen te laten zien.

Lees ook het verslag van de door de BVB georganiseerde informatieavond over de plannen en kritiek op het MER.


U kon reageren op de plannen op verschillende manieren. De termijn daarvoor is verstreken, maar niets staat u in de weg om alsnog uw mening te geven aan het ministerie van I&M of aan de woordvoerders spoor in de Tweede Kamer.

Opsturen aan het ministerie kan via de post of via e-mail:

Ministerie van I&M, Centrum Publieksparticipatie, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer u reageert naar het ministerie, vergeet dan ook de Tweede Kamerleden niet. Uiteindelijk moet de Tweede Kamer met de besluiten van de minister instemmen – of niet instemmen. Stuur de regionale Kamerleden en de spoor-woordvoerders van de verschillende politieke partijen een kopie, of een eigen brief of e-mail. Het gaat het gemakkelijkst als u uw reactie per e-mail verstuurt. Een lijstje met adressen van deze Kamerleden vindt u hier.


Wilt u meer informatie?
De huidige MilieuEffectRapportage (MER) over de spoorplannen kunt u downloaden van de website van het ministerie:
www.centrumpp.nl. Op onze eigen website staat kritiek op het MER: hier. Ook op de website van RONA kunt u commentaar op deze MER vinden.