Artikelen

Politiek zegt 'Nee' tegen spoorboog

De (kandidaat-) Tweede Kamerleden op de debatavond in Bathmen waren eensgezind : "onaanvaardbaar" zijn de plannen van de rijksoverheid om vlaklangs het dorp een spoorboog voor het goederenvervoer aan te leggen. Opmerkelijk genoeg kwam de kwalificatie "onaanvaardbaar" uit de mond van VVD-Kamerlid Johan Houwers, terwijl de VVD-fractie tot nog toe achter de plannen van minister Schultz van Haegen stond. Met  daarnaast ook het CDA nu in het kamp van de tegenstanders, heeft het spoorboogplan zijn beste tijd gehad.

 

Debatavond TK-leden3De naar Bathmen afgereisde Kamerleden en kandidaat-Kamerleden achter de forumtafel

 

V.l.n.r.: Huri Sahin (GL), Norbert Klein (50+), Farshad Bashir (SP), Arie Slob (CU), Bart Vink (D66), Eddy van Hijum (CDA), Roos Vermeij (PvdA), Johan Houwers (VVD)

 

 

De BVB organiseerde op 27 augustus - aan de vooravond van Tweede-Kamerverkiezingen - een debat over het spoor met landelijke politici.

CDA-fractiespecialist op spoorgebied Eddy van Hijum zei dat hij nu 'om' is, op grond van de recente informatie van onder meer het ministerie van I&M en van de geluiden uit Bathmen. "Geen spoorboog om Bathmen" twitterde hij voor alle duidelijkheid direct na afloop van het debat de wereld in. PvdA, SP, GroenLinks en 50+ hadden zich al eerder ferme tegenstanders getoond. Van D66 - dat in 2010 samen met de regeringspartijen een motie om de spoorbogen te schrappen tegenhield - had fractiewoordvoerder Kees Verhoeven op het laatste moment zijn komst naar Bathmen afgemeld; zijn vervanger Bart Vink kon zich, na eerst wat slagen om de arm, uiteindelijk ook wel in de conclusie vinden. Daarmee tekende zich een enorme Kamermeerderheid af tegen de spoorboogplannen.

Joop BlaauwDebatleider Joop Blaauw vroeg het voor de zekerheid twee keer: u hebt hier allen verklaard dat er geen spoorboog bij Bathmen moet komen? Instemmend geknik vanachter de forumtafel. Spreekt u voor uzelf of voor uw fractie? Wat ik hier zeg is het fractiestandpunt, verklaarden zowel Van Hijum als Houwers. Nadat aanvankelijk de zaal sceptisch had gereageerd op de woorden van CDA-er Van Hijum, dat er op grond van de huidige inzichten "geen nut en noodzaak" was voor een spoorboog, en dat de plannen daarom "heroverwogen" moeten worden, oogste hij met zijn uiteindelijke aansluiting bij de verklaarde tegenstanders de lof van het publiek. Alle sprekers op de door de BVB georganiseerde politieke avond waren het erover eens dat de ingrijpende gevolgen van de ProRail-spoorplannen maken dat de leefbaarheid van Bathmen enorm geschaad zou worden.

Slob - BashirChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob had er weinig woorden voor nodig. Voor hem was het kat-in-het-bakkie, want als indiener van de (destijds niet aangenomen) Kamermotie tegen de spoorbogen in 2010 wist hij zich op voorhand van de sympathie van de aanwezigen verzekerd. Het kwam hem - en zijn mede-indiener Farshad Bashir van de SP-fractie - op een herhaald applaus te staan. "Als ik de motie van twee jaar geleden, aangepast aan wat er inmiddels gebeurd is, weer indien, dan lijkt me dat die nu wél een meerderheid heeft. Dus dat zullen Bashir en ik dan ook graag doen," zei Slob.

 

Weinig waardering was er voor het dubieuze cijferwerk van het ministerie en de arrogante wijze waarop dat in Bathmen met de bevolking 'gecommuniceerd' heeft. "Het zijn eigenaardige mensen daar op dat ministerie, die als ze met iets bezig gaan, daarna nauwelijks meer te stoppen zijn," zei PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, daarbij uit haar eigen ervaring op het ministerie puttend. Maar het is de Tweede Kamer die uiteindelijk het laatste woord heeft.

"De spoorboog is dus van de baan!", concludeerde Joop Blaauw aan het eind van de ondanks de zomervakantie drukbezochte avond. "Misschien is het de volgende keer dat wij hierover bij elkaar komen wel tijd voor een feestje."

 

Lees ook: Kamerleden moeten met de billen bloot


Zie De Stentor: Spoorboog Bathmen lijkt ver weg